De Amerikaanse bank Goldman Sachs heeft de winst in het afgelopen kwartaal nagenoeg zien halveren tot 1,05 miljard dollar (965 miljoen euro).

Het financiële concern moest bijna 1,5 miljard dollar opzij zetten in verband met rechtszaken, maakt het donderdag bekend.

Goldman Sachs verwacht schikkingen te moeten treffen in een aantal juridische procedures rond de verkoop van rammelende beleggingsproducten op basis van woninghypotheken. Zonder de voorzieningen die de bank daarvoor trof, zou de winst juist flink hoger zijn uitgevallen.

De flinke toevoeging aan het juridische stroppenpotje was niet de enige rem op de resultaten van Goldman Sachs. De inkomsten uit de handel in valuta's, obligaties en grondstoffen viel met bijna een derde terug tot 1,6 miljard dollar.

De totale baten daalden licht tot 9,1 miljard dollar. De geschoonde winst was wel hoger dan analisten voorzagen.

Citigroup

Branchegenoot Citigroup moest juist een jaar eerder grote bedragen reserveren voor juridische kosten. Doordat die kostenpost afgelopen kwartaal achterwege bleef, steeg de winst flink, van 181 miljoen dollar naar 4,85 miljard dollar. Gecorrigeerd voor eenmalige mee- en tegenvallers was de winst hoger dan verwacht.

Topman Michael Corbat schreef de winstgroei mede toe aan een sterke kostendiscipline. De uitgaven werden met meer dan 7 procent teruggedrongen. Daar stond wel tegenover dat de inkomsten bij Citigroup met 1,5 procent op jaarbasis daalden tot 19,2 miljard dollar.