De Europese Centrale Bank (ECB) handhaaft de belangrijkste rentetarieven in de eurozone zoals verwacht op de huidige, historisch lage niveaus.

Dat werd donderdag bekendgemaakt na afloop van de beleidsvergadering van de centrale bank.

Het belangrijkste tarief, de herfinancieringsrente, blijft staan op 0,05 procent. De depositorente blijft 0,2 procent negatief, wat betekent dat banken dat percentage aan rente moeten betalen om tegoeden bij de ECB onder te brengen. Sinds een verlaging in september zijn de rentetarieven niet meer gewijzigd.

Rente ECB

Bron: ECB© NU.nl/Jerry Vermanen

ECB-president Mario Draghi geeft vanaf 14.30 uur een toelichting op het rentebesluit. Daarbij zal de aandacht vooral uitgaan naar de crisis in Griekenland.

Noodsteun

De ECB speelt daarbij een belangrijke rol. De banken in Griekenland zijn al ruim twee weken dicht, onder meer doordat de ECB het plafond voor de noodsteun die aan de banken kan worden verleend niet verder wilde verhogen.

Die steun ging ook deze week nog niet omhoog, ondanks het akkoord dat Griekenland met de andere eurolanden sloot over mogelijke nieuwe noodkredieten.

Draghi maakt ook bekend dat het maximale bedrag aan liquiditeitssteun voor de Griekse bankensector met 900 miljoen euro wordt verhoogd door de ECB.