De handel op de Europese aandelenmarkten stond donderdag opnieuw in het teken van Griekenland.

Nadat het Griekse parlement instemde met het reddingsplan dat afgelopen maandag werd afgesproken, ging de eurogroep in principe akkoord en besloot de ECB meer geld te steken in de pot voor noodsteun aan Griekse banken.

De AEX, die in de loop van de dag een hoogste stand van 503,61 punten aantikte, sloot met een winst van 0,8 procent op 501,01 punten. De MidKap won 1,4 procent tot 740,15 punten. In Frankfurt en Parijs wonnen de toonaangevende indices beide 1,5 procent, terwijl de FTSE in Londen wat achterbleef met een plus van 0,6 procent.

Chipmachinefabrikant ASML was de sterkste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen met een verlies van 5 procent. Woensdag was het fonds nog de koploper in de AEX met een winst van 4,3 procent na de bekendmaking van zijn tweedekwartaalcijfers en positiever commentaar over de rest van dit jaar.

Gemalto

Ook digitaal beveiligingsspecialist Gemalto verloor 5 procent. De andere dalers in de AEX waren tankopslagbedrijf Vopak (min 1,7 procent), KPN (min 0,3 procent) en staalconcern ArcelorMittal en pakketbezorger TNT Express met verliezen van minder dan 0,1 procent.

De AEX werd aangevoerd door kabelaar Altice, dat 3,3 procent steeg zonder direct aanwijsbare reden. Vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco volgde met een winst van 2,5 procent en kunstmestbedrijf OCI completeerde de top 3 met een plus van 2,3 procent.

MidKap

Sligro behoorde tot de kopgroep in de MidKap met een plus van bijna 2 procent. De halfjaarresultaten van het groothandels- en supermarktbedrijf waren volgens analisten ietwat tegenvallend, maar de vooruitzichten zijn veelbelovend.

De MidKap werd aangevoerd door chemicaliëndistributeur IMCD, dat 5,7 procent won zonder direct aanwijsbare reden.

Bij de kleinere bedrijven verloor Docdata 4,6 procent. De dienstverlener aan webwinkels boekte in het eerste halfjaar minder winst, mede dankzij tegenvallende verkopen en hoge kosten bij dochterbedrijf IAI.

De euro noteerde op 1,0903 dollar, tegen 1,0955 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 51,50 dollar. Brentolie werd 1,4 procent duurder en kostte 57,82 dollar per vat.