Docdata heeft in het eerste halfjaar van 2015 minder winst geboekt dan in dezelfde periode een jaar eerder. 

De groei van de dienstverlening aan de e-commerce werd zo goed als tenietgedaan door tegenvallende verkopen bij dochterbedrijf IAI. Dat stelde de dienstverlener aan e-commercebedrijven donderdag in een tussentijds handelsbericht.

Naast de tegenvallende verkopen bij IAI, waren ook de kosten bij het bedrijfsonderdeel te hoog, zo meldde Docdata. Volgens het bedrijf zal dit naar verwachting ook de trend zijn voor het gehele jaar.

Onder de streep resteerde uiteindelijk een nettowinst van 900.000 euro, tegenover 3,6 miljoen euro een jaar eerder. De omzet van Docdata kwam na zes maanden uit op 85,1 miljoen euro, waar een jaar eerder nog 76,3 miljoen euro in de boeken werd gezet. De autonome omzetgroei realiseerde Docdata naar eigen zeggen door dienstverlening aan bestaande en nieuwe klanten in alle landen.

Klanten

Om de resultaten van IAI te verbeteren heeft Docdata geïnvesteerd in de ontwikkeling van systemen. Ook heeft het onderdeel de afgelopen periode meerdere orders afgeleverd met een lage of zelfs een negatieve marge. Volgens Docdata is die geste puur een investering om nieuwe markten te openen. "Wij zijn ervan overtuigd dat we in de komende zes tot acht maanden hieruit meerdere interessante orders kunnen realisere", aldus Docdata.

Voor de tweede helft van het jaar voorziet Docdata een soortgelijk beeld als het eerste halfjaar, waarbij de omzet over het hele jaar autonoom zal groeien. Wel zal de omzetgroei in het tweede halfjaar lager zijn doordat het bedrijf, zoals bekend, twee belangrijke e-commerce klanten in Duitsland verliest. Dat zijn Brands4Friends en Deutsche Bahn.

Topman

Docdata-topman Michiel Alting van Gesau kijkt met een wrang gevoel terug op de eerste helft van 2015. Vooral vanwege de resultaten van IAI. ''Dan baal je van het eerste halfjaar, ook al geloof ik dat we er nu goed voor staan", zo zei hij donderdag in een toelichting op de cijfers.

Alting von Gesau meldt dat een verkoop van het onderdeel nu niet aan de orde is, tenzij iemand bereid is de hoofdprijs te betalen.

Om de schade toch enigszins te beperken moet de broekriem bij IAI worden aangehaald. Of daarbij ontslagen zullen vallen, is nog niet bekend. Alting von Gesau zei wel dat dergelijke stappen horen bij een besparingsronde en dat daarover nu gesprekken worden gevoerd.