Sligro heeft de omzet en winst in de eerste helft van dit jaar licht zien oplopen, mede dankzij het economisch herstel. Dat maakte het groothandels- en supermarktbedrijf donderdag bekend.

De totale opbrengsten namen met 1,1 procent toe tot 1,27 miljard euro. Gecorrigeerd voor overnames en veranderingen in het winkelbestand was sprake van een omzetgroei van 0,5 procent. De nettowinst kwam uit op 29 miljoen euro. Dat was 2 miljoen meer dan een jaar eerder.

Sligro verwacht dat het economisch herstel in de rest van het jaar doorzet, maar spreekt wel van een geleidelijk proces. Het moederbedrijf van supermarktketen Emté benadrukt dat Nederlandse consumenten nog altijd prijsbewust winkelen. Het sprak geen concrete verwachtingen uit voor 2015.

Emté

Bij Emté nam de omzet op vergelijkbare basis met 0,7 procent toe. Daarmee bleef het bedrijf achter bij de markt, maar het zag in de loop van het tweede kwartaal de trend wel verbeteren. Sligro maakte verder bekend dat de zeven jaar oude winkelformule een opfrisbeurt krijgt. De eerste supermarkten worden dit najaar omgebouwd.

De groothandelstak wist de omzet op eigen kracht met 0,8 procent op te voeren. Dat komt als een koude douche na de groei van 4 procent van een jaar eerder. Sligro wijst op de sterke vergelijkingsbasis in met name het tweede kwartaal. Ook is het bedrijf sinds eind vorig jaar twee "relatief grote" klanten kwijtgeraakt.

De winstverbetering schrijft Sligro met name toe aan kostenbesparingen. Daar verwacht het bedrijf ook in de tweede jaarhelft de vruchten van te plukken. "Al met al kijken we positief terug op de eerste helft van 2015", zei topman Koen Slippens.

België

Sligro maakte verder bekend dat de groothandelstak in het najaar van 2016 zijn eerste vestiging opent in België.

De uitbreiding naar dat land vergt volgens het bedrijf een investering van circa 30 miljoen euro in de komende drie à vier jaar. Doel is op termijn tot de drie grootste toeleveranciers aan de Belgische horeca te gaan behoren.