De omzet van de Zwitserse horlogemaker Swatch zit in de lift. Met name in mei en juni trokken de verkopen aan. 

Dat meldt het bedrijf donderdag bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Wel kampt Swatch met de gevolgen van de dure Zwitserse frank, die de horlogemaker bestempelde als "enorm overgewaardeerd".

De omzet over de eerste zes maanden van het jaar steeg met 2,2 procent ten opzichte van een jaar eerder, tot 4,2 miljard Zwitserse frank (4 miljard euro). Op basis van gelijke wisselkoersen zou de omzet met 3,6 procent zijn gestegen. Omgerekend in euro's viel de omzet van Swatch 18,7 procent hoger uit dan een jaar eerder.

De winst kwam uit op 548 miljoen frank, bijna 20 procent lager dan een jaar eerder. Ook hier is volgens Swatch de dure frank de hoofdschuldige.

Sterk halfjaar

Ondanks de valutaproblematiek voorziet het bedrijf een "sterk" tweede halfjaar, waarin meerdere nieuwe producten worden gelanceerd. Zo zal Omega, een van de merken van Swatch, komen met een speciale James Bond Edition. Ook zitten er andere producten in de pijplijn.

Ook heeft Swatch er goede hoop op dat het toerisme naar Zuid-Korea weer zal aantrekken, nu de MERS-problematiek naar de achtergrond lijkt verdwenen. Het land speelt een belangrijke rol bij de verkopen van de Zwitserse uurwerken. Ook hoopt het bedrijf in de tweede helft van het jaar te kunnen profiteren van marketinginvesteringen in China en omliggende landen, maar ook in andere regio's.