Luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines heeft in het tweede kwartaal flink geprofiteerd van de lagere brandstofprijzen. 

De winst kwam uit op 1,5 miljard dollar, tegen ruim 800 miljoen dollar een jaar eerder. Dat maakte de Amerikaanse samenwerkingspartner van Air France-KLM woensdag bekend.

De winststijging is grotendeels het gevolg van de forse daling van de olieprijzen vergeleken met vorig jaar. Daardoor viel de brandstofrekening bijna een half miljard dollar lager uit. Daar stond wel tegenover dat het bedrijf minder inkomsten haalde uit brandstoftoeslagen Ook de sterkere dollar beknotte de omzetgroei.

Desondanks stegen de opbrengsten licht, tot 10,7 miljard dollar. Dat was hoofdzakelijk te danken aan een groeiend aantal passagiers. Vooral op vluchten binnen de Verenigde Staten en naar Latijns-Amerika zat de vraag naar tickets in de lift.

Hogere lonen 

De resultaten bieden volgens topman Richard Anderson ruimte voor hogere lonen en een winstdelingsregeling voor het personeel. Daarnaast investeert Delta flink in onder meer nieuwe vliegtuigen. Veel Europese branchegenoten zien zich door moordende concurrentie gedwongen juist flink snijden in de arbeidsvoorwaarden en investeringen op de lange baan te schuiven.

Delta Air Lines meldde verder dat het de banden met de Braziliaanse luchtvaartmaatschappij GOL aanhaalt door voor 56 miljoen dollar aan aandelen te kopen. Daarnaast staat de Amerikaanse vervoerder garant voor leningen van dat bedrijf ter waarde van maximaal 300 miljoen dollar. Ook Air France-KLM heeft sinds vorig jaar een klein belang in GOL.