De Zuid-Koreaanse staalfabrikant Posco grijpt drastisch in nadat de winst in het tweede kwartaal fors lager uitviel dan een jaar eerder. 

Het concern kondigde woensdag onder meer aan afscheid te nemen van 30 procent van zijn buitenlandse activiteiten en een halvering van binnenlandse onderdelen. Ook werd de omzetverwachting voor dit jaar verlaagd.

Posco heeft vooral last van de zwakke economische ontwikkelingen in China, die naar verwachting een wissel trekken op de mondiale staalmarkt.

Posco gaat uit van een bescheiden herstel van de Chinese markt in de tweede helft van dit jaar als gevolg van steunmaatregelen van de Chinese overheid. De mondiale vraag naar staal zal echter licht dalen ondanks het beoogde herstel in het buurland.

De nettowinst van Posco daalde van 487 miljard won (386,8 miljoen euro) in het tweede kwartaal van 2014 tot 117 miljard won en de omzet daalde van 16,7 biljoen won tot 15,2 biljoen won. Voor heel 2015 rekent het bedrijf op een omzet van 27,7 biljoen won, waar in februari een prognose van 29,3 biljoen won werd afgegeven.