De Europese beurzen zijn woensdag voor de zesde achtereenvolgende dag met winst gesloten. In afwachting van de stemming in het Griekse parlement over de voorwaarden voor verdere financiële steun voor Griekenland, ging de aandacht uit naar de kwartaalcijfers van bedrijven.

Op het Damrak kreeg chipmachinefabrikant ASML daarbij de handen op elkaar.

De Amsterdamse AEX-index eindigde met een winst van 0,7 procent op 497,13 punten. De MidKap steeg 0,4 procent naar 730,44 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs kregen er 0,2 en 0,3 procent bij. Madrid en Milaan wonnen 0,7 en 1,3 procent. In Londen eindigde de FTSE-index nagenoeg vlak.

ASML was koploper in de AEX met een winst van 4,3 procent. Het Veldhovense technologiebedrijf zag de winst afgelopen kwartaal afnemen, maar kijkt positiever aan tegen de rest van het lopende boekjaar. De vraag vanuit fabrikanten naar zowel geheugen- als rekenchips ontwikkelt zich volgens ASML sterker dan verwacht.

Acties rond PostNL

AkzoNobel was met een plus van 1,4 procent na ASML de sterkste stijger in de AEX. De bestuursvoorzitter van investeringsmaatschappij York Capital Management zei woensdag tegen zakenzender CNBC dat AkzoNobel zijn verfactiviteiten en zijn specialistische chemicaliën van elkaar zou moeten scheiden om meer waarde te creëren

In de MidKap hoorde PostNL bij de grotere winnaars, met een winst van 2,6 procent. Het postbedrijf heeft afspraken gemaakt met actievoerende pakketbezorgers die dinsdag de uitgangen van een aantal depots blokkeerden. Ondanks de afspraken is een onbekend aantal zelfstandige pakketbezorgers woensdag opnieuw niet aan het werk gegaan.

Griekse schuldencrisis

Ondertussen wacht de markt op de volgende ontwikkelingen in de Griekse schuldencrisis. Het Griekse parlement stemt woensdagavond over de eerste pijnlijke maatregelen die in ruil voor extra noodkrediet genomen moet worden. De Griekse banken, die al ruim twee weken dicht zijn, blijven ook donderdag nog gesloten. Ook op de beurs in Athene kan nog altijd niet worden gehandeld.

De euro was 1,0955 dollar waard, tegen 1,1015 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,6 procent goedkoper op 52,21 dollar. De prijs van Brentolie zakte 1,3 procent naar 57,74 dollar per vat.