Chipmachinefabrikant ASML heeft de winst afgelopen kwartaal zien afnemen, bij een nagenoeg stabiele omzet vergeleken met de voorgaande periode. 

Voor het lopende kwartaal rekent het Veldhovense technologiebedrijf op een afname van de opbrengsten, maakte het woensdag bekend.

ASML behaalde in het tweede kwartaal een omzet van 1,65 miljard euro. Daar hield het onder de streep 370 miljoen euro aan over. In het eerste kwartaal bedroeg de nettowinst 403 miljoen euro.

De resultaten zijn volgens topman Peter Wennink iets boven de prognoses die het bedrijf zelf had afgegeven voor het tweede kwartaal.

Voor het derde kwartaal gaat ASML uit van een omzet tussen de 1,5 en 1,6 miljard euro. Ook in de laatste maanden van het jaar zou ongeveer dat niveau kunnen worden gehaald, of zelfs iets meer, zei Wennink. Volgens de topman ontwikkelt de vraag vanuit fabrikanten van zowel reken- als geheugenchips zich sterker dan het bedrijf eerder had ingeschat. ''De laatste zes weken zien we een versnelling'', zei hij.

Toekomst 

In de ontwikkeling van EUV, een voor de toekomst van ASML cruciale nieuwe technologie, is opnieuw voortgang geboekt. Massaproductie van chips met EUV is daarmee een stap dichterbij is gekomen. Een grote Amerikaanse fabrikant waarmee ASML eerder dit jaar een groot contract sloot, heeft inmiddels orders geplaatst voor zes EUV-machines. Daarvan worden de eerste twee nog dit jaar afgeleverd.

Bij elkaar ontving ASML in het tweede kwartaal orders voor nieuwe machines ter waarde van ruim 1,5 miljard euro. De totale orderportefeuille dikte aan van 2,6 naar 3 miljard euro, en omvat nu acht EUV-machines.