De ceo van Japanse elektronicafabrikant Toshiba, Hisao Tanaka, treedt waarschijnlijk af, samen met enkele andere hooggeplaatste medewerkers. Dit vanwege een boekhoudschandaal dat onlangs aan het licht kwam.

Dat meldt The Wall Street Journal op basis van mensen die bekend zouden zijn met de situatie.

Het boekhoudkundige gesjoemel zorgde ervoor dat de operationele jaarwinsten van fiscaal 2009 tot en met 2013 naar beneden moesten worden bijgesteld. Het zou inmiddels gaan om een correctie van 150 miljard yen, zo'n 1,1 miljard euro. 

Ook trok Toshiba zijn resultaatverwachtingen van het afgelopen boekjaar in, dat eind 31 maart eindigde. De jaarcijfers worden mogelijk pas in augustus bekendgemaakt.

Volgens de Amerikaanse krant wordt het aftreden van de topmannen binnenkort al aangekondigd. De bekendmaking zou kort op de publicatie van een onafhankelijk onderzoek naar het boekhoudschandaal volgen. De resultaten daarvan zouden ergens de komende dagen bekend worden gemaakt. 

Naast Tanaka leggen naar verluidt ook voormalige ceo's Norio Sasaki en Atsutoshi Nishida hun functie neer. Zij zijn actief binnen het bedrijf als respectievelijk vice-voorzitter van het bestuur en adviseur.