Nokia heeft officieel bevestigd dat het weer smartphones wil gaan maken, hoewel de productie en verkoop van deze producten dan via een partner zou gaan.

Dat stelt het Finse bedrijf in een verklaring.

Vorige maand vertelde Nokia-directeur Rajeev Suri al in een interview dat zijn bedrijf weer overwoog de smartphonemarkt te betreden. Het bleef toen bij een paar quotes.

Nokia bevestigt nu dat die plannen concreet zijn en dat naar een geschikte partner wordt gezocht. Het Finse bedrijf verkocht in 2013 zijn mobieltjestak aan Microsoft en mag pas vanaf het vierde kwartaal van 2016 weer smartphones onder zijn eigen naam uitbrengen.

Bovendien werden ook alle productie- en distributiekanalen verkocht. Wanneer Nokia de juiste partner gevonden heeft, zal die dan ook verantwoordelijk zijn voor de productie, verkoop en marketing van de producten. Nokia leent dan zijn naam en expertise op het gebied van design en technologie.

Het huidige Nokia is actief in onder meer mobiele infrastructuur en kaartdiensten.

Bevredigend

"Nokia is veertien jaar lang de grootste telefoonmaker in de wereld geweest en het merk werd een bekende naam", aldus het bedrijf. "Ons merk wordt nog steeds als dusdanig herkend door miljoenen mensen en dat is enorm bevredigend en een groot compliment."

"We zullen naar de juiste partner kijken die het zware werk op zich kan nemen en met ons samen kan werken aan een geweldig product. Zoals afgesproken met Microsoft kan dat op z'n vroegst eind 2016 gebeuren."

Tegelijkertijd is Microsoft zijn activiteiten op de smartphonemarkt aan het afbouwen. Het bedrijf blijft telefoons maken, maar moest miljarden afschrijven op de overname van Nokia en heeft het leeuwendeel van de voormalig Nokia-medewerkers ontslagen.