De beurzen in New York zijn maandag in de plus gesloten, in navolging van de stevige winsten in Europa en Azië. 

Ook op Wall Street is er vertrouwen in het akkoord van de regeringsleiders van de eurolanden met Griekenland over de voorwaarden voor nieuwe financiële steun in ruil voor een reeks strenge hervormingen en besparingen. De gevreesde Grexit lijkt daarmee voorlopig van de baan.

De leidende Dow-Jonesindex sloot uiteindelijk 1,2 procent in de plus op 17.977,68 punten. De bredere S&P 500 ging 1,1 procent omhoog en kwam op 2099,60 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq steeg 1,5 procent tot 5071,51 punten.

Qua bedrijfsfondsen wist onder meer Netflix de aandacht op zich gericht. Het aandeel van de aanbieder van internettelevisie klom 4 procent, na een adviesverhoging bij Goldman Sachs. De beurswaarde van Netflix is dit jaar al meer dan verdubbeld.

Ook oliebedrijf MPLX stond in de schijnwerpers. Het bedrijf maakte bekend branchegenoot MarkWest Energy Partners (plus 14 procent), de op een na grootste verwerker van aardgas in de VS, over te nemen voor bijna 16 miljard dollar. Het aandeel MPLX verloor 14,5 procent.

Jarden

Ook de koers van producent van consumentenartikelen Jarden, onder meer bekend van het skimerk K2, bewoog op overnameperikelen. Jarden zag de beurswaarde me krap 5 procent stijgen nadat het bekendmaakte het private Waddington Group over te willen nemen. Aan de producent van onder meer wegwerpservies hangt een prijskaartje van 1,4 miljard dollar.

Ook aandrijvingsspecialist BorgWarner begaf zich aan het overnamefront. Het bedrijf legde een overnamebod van 29,50 dollar per aandeel op tafel bij Remy International. De fabrikant van elektrische en hybride motoren wordt daarmee gewaardeerd op 1,2 miljard dollar. Het aandeel BorgWarner steeg 2,2 procent, Remy International zag zijn beurswaarde ruim 42 procent stijgen.

De euro was 1,1002 dollar waard, tegen 1,1031 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. Een vat Amerikaanse olie werd 1 procent goedkoper op 52,21 dollar. Brentolie zakte 1,2 procent in prijs en kostte 58,03 dollar per vat.