De Europese beurzen stonden woensdag in de middaghandel overwegend op winst.

Op het Damrak viel het kwartaalbericht van chipmachinemaker ASML in goede aarde en liep de winst van de AEX-index in de loop van de middag verder op.

De AEX noteerde kort na de opening van de beurzen op Wall Street 0,5 procent hoger op 496,33 punten. De MidKap won 0,3 procent tot 730,14 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen 0,1 en 0,3 procent. In Madrid en Milaan liepen de winsten op tot bijna 1 procent. De FTSE-index in Londen leverde 0,1 procent in.

ASML was koploper in de AEX met een winst van 3 procent. Het Veldhovense technologiebedrijf zag de winst afgelopen kwartaal afnemen, maar kijkt positiever aan tegen de rest van het lopende boekjaar. De vraag vanuit fabrikanten van zowel geheugen- als rekenchips ontwikkelt zich volgens ASML sterker dan verwacht.

AkzoNobel (plus 1,4 procent) was na ASML en Altice (plus 2,2 procent) de sterkste stijger in de AEX. De bestuursvoorzitter van investeringsmaatschappij York Capital Management zei woensdag tegen zakenzender CNBC dat AkzoNobel zijn verfactiviteiten en zijn specialistische chemicaliën van elkaar zou moeten scheiden om meer waarde te creëren

In de MidKap hoorde PostNL bij de grotere winnaars, met een plus van 2,6 procent. Het postbedrijf heeft afspraken gemaakt met actievoerende pakketbezorgers die dinsdag de uitgangen van een aantal depots blokkeerden. Ondanks de afspraken is een onbekend aantal zelfstandige pakketbezorgers woensdag opnieuw niet aan het werk gegaan.

Ondertussen wacht de markt op de volgende ontwikkelingen in de Griekse schuldencrisis. Het Griekse parlement stemt woensdagavond om 23.00 uur (Nederlandse tijd) over de eerste pijnlijke maatregelen die in ruil voor extra noodkrediet genomen moet worden. De Griekse banken, die al ruim twee weken dicht zijn, blijven ook donderdag nog gesloten. Ook op de beurs in Athene kan nog altijd niet worden gehandeld.

De euro was 1,0955 dollar waard, tegen 1,1015 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,8 procent goedkoper op 52,11 dollar. De prijs van Brentolie zakte ook bijna 2 procent, naar 57,48 dollar per vat.