De Aziatische beurzen noteerden maandag overwegend in de plus. De koerswinsten op de Chinese aandelenmarkten, waar voor de derde handelsdag op rij plussen op de borden werden gezet, stuwde het sentiment. 

Beleggers keken met een schuin oog naar de finale onderhandelingen in Brussel over Griekenland.

In Tokio sloot de Nikkei-index 1,6 procent hoger op 20.089,77 punten. De Japanse maker van spelcomputers Nintendo steeg 1,5 procent, ondanks het overlijden van topman Satoru Iwata. Iwata stond sinds 2002 aan het hoofd bij de onderneming. Onder leiding van Iwata werd de omzet verdrievoudigd, door producten als de Game Boy Advance SP en de Wii.

Elektronicaconcern Toshiba verloor ruim 1 procent. Persbureau Kyodo News meldde afgelopen weekeinde dat president Hisao Tanaka waarschijnlijk zal aftreden vanwege de boekhoudkundige onregelmatigheden bij het Japanse bedrijf.

De Hang Seng-index in Hongkong steeg tussentijds 0,5 procent en in Seoul klom de Kospi 1,5 procent. De All Ordinaries in Sydney bleef achter met een min van 0,1 procent.

In China, waar de beurzen de afgelopen tijd flinke klappen kregen, won de Shanghai Composite Index 3,4 procent. Dat kwam onder meer door beter dan verwachte import- en exportcijfers van de op een na grootste economie ter wereld. De handel in een groot aantal aandelen, die tijdelijk door de Chinese overheid was stilgelegd, is ook weer begonnen. Er liggen nu nog iets meer dan 1000 fondsen stil, van ruim 1400 op vrijdag.