De wereldolieprijzen, die al erg laag zijn, kunnen komende maanden nog verder zakken. 

Dat voorspelt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) vrijdag.

Volgens de experts is er nog steeds sprake van een massaal overaanbod aan olie. Ze verwachten pas volgend jaar een kentering op de markt.

Het IEA rekent erop dat de productiegroei in de Verenigde Staten in 2016 nagenoeg tot een halt komt. Volgens het agentschap liggen de prijzen nu zo laag, dat de oliebedrijven het zich daar niet kunnen veroorloven om hun productie te blijven opschroeven. De schalieproductie in Noord-Amerika rendeert immers alleen bij hoge opbrengsten. In Rusland zet de olieproductie volgend jaar waarschijnlijk een daling in.

De wereldolieprijzen zijn de afgelopen maanden gestabiliseerd na een enorme terugval in de tweede helft van vorig jaar. Ze liggen nu ongeveer 45 procent lager dan een jaar geleden. Een vat Noordzeeolie (Brent) kostte vrijdagmorgen een kleine 60 dollar, tegen circa 110 dollar een jaar geleden.

OPEC

In het verleden werden de prijzen doorgaans op niveau gehouden door het internationale oliekartel OPEC. Maar die besloot na de daling van vorig jaar haar productieplafond niet terug te schroeven. Met name Saudi-Arabië, veruit de grootste machtsfactor binnen de OPEC, wil uit concurrentieoverwegingen niets weten van een productiebeperking om de prijzen op te drijven.

Rusland en de VS behoren beiden niet tot de OPEC. Sinds 2008 is de oliewinning buiten het OPEC-gebied jaarlijks toegenomen. Maar daaraan komt, gezien de nieuwe ramingen, volgend jaar waarschijnlijk een eind.