Flitshandelaar Flow Traders beleefde vrijdag een positief beursdebuut. Het aandeel stond bij de eerste handelstik direct 2 euro hoger.

Flow Traders ging naar het Damrak voor 32 euro per aandeel. Met die introductiekoers werd de onderneming gewaardeerd op 1,5 miljard euro.

Flow Traders werd in 2004 opgericht en verzorgt het razendsnel handelen in zogeheten Exchange Traded Funds (ETF's), ook wel bekend als trackers. Deze trackers volgen de koers van verschillende indices, valuta's en grondstoffen.

Het rendement voor de koper van de ETF staat dus gelijk aan de stijging of daling van de betreffende index. Door middel van geavanceerde software worden de trackers razendsnel gekocht en ook weer verkocht. Flow Traders verdient aan het verschil tussen koop- en verkoopprijs dat daarbij ontstaat.

Doorsnee

Tijdens het ceremoniële gedeelte van de beursgang op het Damrak benadrukten topmannen Dennis Dijkstra en Sjoerd Rietberg dat Flow Traders geen doorsnee bedrijf is. ''Wij doen alles anders. Niet alleen staan we hier met twee bestuurders, maar we staan ook voor een transparant product. Onze producten zijn zichtbaar en passen niet in het schimmige imago dat flitshandelaren hebben."

Beide heren hadden zich voor de gelegenheid in een pak gehesen, maar ook dat is volgens hen niet de gewoonte binnen het bedrijf. ''We trekken toch liever een spijkerbroek aan", aldus Dijkstra.

Oprichters Van Kuijk en Hodenius werden door de beursgang in één klap tientallen miljoenen euro's rijker. Van Kuijk noemde het vrijdag echter niet alleen om die reden een heugelijke dag. ''Ik ben terug op de plek waar het ooit begon, op Beursplein 5. Dat was een mooie tijd", zo zei hij. ''Maar vandaag is misschien nog wel een mooiere dag."

Flow Traders begon zijn bestaan als beursbedrijf voortvarend. Mede dankzij de zeer positieve stemming op de Europese beurzen stond het aandeel vrijdag aan het begin van de middag 13 procent boven de introductiekoers van 32 euro.