Europese beleggers hebben vertrouwen in de goede afloop van het ultieme overleg over nieuwe financiële noodsteun voor Griekenland, komend weekeinde in Brussel. 

Griekenland lijkt alsnog bereid door te gaan met hervormen, en dat nieuws leidde op de aandelenmarkten tot fikse koerswinsten.

Behalve optimisme over Griekenland gaf het herstel op de Chinese markten de beurshandel steun. In Amsterdam sloot AEX-hoofdindex 2,4 procent hoger op 481,39 punten. De MidKap steeg 1,7 procent naar 708,76 punten. De belangrijkste graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen met winsten tot 3,1 procent het weekeinde in.

Alle 25 hoofdfondsen in Amsterdam eindigden met winst. ING was de sterkste stijger met een winst van 3,9 procent, gevolgd door verfproducent AkzoNobel die er 3,6 procent bijkreeg. Maar liefst veertien andere AEX-fondsen gingen er 2 procent of meer op vooruit.

Ook elders in Europa gingen vooral bankaandelen omhoog. In Parijs wonnen BNP Paribas, Crédit Agricole en Société Générale tussen de 3 en 4 procent. Deutsche Bank en Commerzbank kregen er in Frankfurt respectievelijk 4,1 en 2,5 procent bij.

TNT

TNT Express behaalde een plusje van slechts 0,3 procent en stond daarmee onderaan de AEX. Omdat het bezorgbedrijf op het punt staat van de beurs te worden gehaald door de Amerikaanse branchegenoot FedEx, zit er weinig beweging meer in de koers van het aandeel.

Oliemaatschappij Shell had evenmin baat bij het opperbeste beurssentiment, al sloot het aandeel wel 0,7 procent hoger. Het kabinet maakte vrijdagmiddag bekend dat in Nederland de komende vijf jaar niet commercieel naar schaliegas mag worden geboord.

Flow Traders

Beursintermediair Flow Traders profiteerde optimaal van het zonnige handelsklimaat op de dag van zijn eigen beursdebuut. Het aandeel van de 'market maker' boekte op de eerste handelsdag op het Damrak een winst van ruim 13 procent ten opzichte van de introductiekoers van 32 euro.

De waarde van de euro liep op tot 1,1150 dollar, tegen 1,1025 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,4 procent naar 52,55 dollar. De Brentprijs daalde 0,3 procent tot 58,43 dollar per vat.