De aandelenbeurzen in Europa sloten donderdag met forse winsten. Beleggers speculeerden er op dat het Griekse drama toch nog positief afloopt na maanden van gesteggel tussen het land en zijn geldschieters.

De Griekse regering heeft tot middernacht de tijd om een hervormingsplan in te dienen dat vervolgens moet leiden tot een akkoord op zondag, de dag van de 'ultieme deadline'.

De AEX sloot met een winst van 2,4 procent op 469,97 punten en de MidKap kreeg er 1,8 procent bij tot 696,99 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tot 2,6 procent vooruit, terwijl de graadmeters in Madrid en Milaan respectievelijk 3 en 3,5 procent wonnen.

EU-president Donald Tusk heeft de hoop op goede voorstellen vanuit Griekenland nog niet opgegeven. Dat liet hij donderdag via Twitter weten, na een telefonisch overleg met de Griekse premier Alexis Tsipras, die woensdag toezegde met geloofwaardige hervormingsvoorstellen te zullen komen.

Volgens Tusk zou het goed zijn als ''realistische voorstellen'' van Griekenland gepaard gaan met een even realistisch voorstel voor schuldverlichting door de schuldeisers van het land. Volgens de Pool ontstaat dan een ''win-winsituatie''.

Aan kop

In Amsterdam ging ING aan kop met een winst van 4,4 procent, gevolgd door chipmachinefabrikant ASML met een plus van 3,5 procent. Supermarktconcern Ahold (plus 3 procent) deed ook goede zaken nadat dochterbedrijf Bol.com bekendmaakte begin volgend jaar te beginnen met de bouw van een nieuw logistiek centrum in Waalwijk.

Partner Docdata (plus 4,2 procent), eveneens genoteerd op het Damrak, zal daarbij zorgen voor het personeel en de dagelijkse leiding.

In Londen verloor het aandeel van bouwonderneming Balfour Beatty 3,6 procent na een winstwaarschuwing. Onlinegokbedrijf Bwin.Party noteerde een plus van 1,7 procent.

Het Britse bedrijf heeft een bod van 908 miljoen pond (1,3 miljard euro) ontvangen van zijn aanmerkelijk kleinere branchegenoot GVC.

De euro was 1,1025 dollar waard, tegen 1,1070 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,7 procent naar 53,05 dollar. Brent werd 3,5 procent duurder en kostte 59,04 dollar per vat.