Een grote computerstoring bij beursbedrijf NYSE in New York heeft ervoor gezorg dat Wall Street woensdag ruim drie uur volledig plat heeft gelegen.

​De handel op de aandelenbeurs in New York werd door de technische problemen gedurende die periode volledig stilgelegd. Technologiebeurs Nasdaq was wel open.

De New York Stock Exchange (NYSE) liet weten dat de systemen van de effectenbeurs niet zijn gehackt door kwaadwillenden. De handel werd uit voorzorg stilgezet om verdere probemen als gevolg van de technische kwestie te voorkomen, aldus NYSE.

De handel via de NYSE werd om 11:32 in de ochtend gestaakt. De problemen waren na ruim drie uur verholpen, waarna de aandelenhandel weer verder kon gaan. Andere Amerikaanse beurzen, zoals de NASDAQ, zijn niet getroffen. 

Cyberaanval

CNN meldt dat ook de Amerikaanse geheime dienst geen aanwijzigingen heeft om aan te nemen dat de storing het gevolg is van een cyberaanval. De technische storing van eerder op de woensdag bij vliegmaatschappij American Airlines, heeft volgens de autoriteiten geen verband.

Door de storing ligt de handel in aandelen van meer dan 3000 bedrijven zo goed als plat. Ondanks de problemen was er wel iets van beweging bij de indices, die stevige verliezen lieten zien. Omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) noteerde de Dow-Jonesindex 1 procent lager op 17.595 punten.

De brede S&P 500 zakte 1,2 procent naar 2057 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq verloor 1,3 procent naar 4931 punten.

Microsoft

Het aandeel Microsoft noteerde een plus van 0,5 procent. De softwaregigant kondigde aan circa 7800 banen te schrappen, met name bij de divisie voor mobiele telefonie. Ook zal het bedrijf een afschrijving doen van 7,6 miljard dollar op de geplaagde divisie.

Aluminiumbedrijf Alcoa zag zijn beurswaarde met 4 procent dalen. Nabeurs komt het bedrijf met zijn kwartaalcijfers, waarmee het concern traditiegetrouw het eerste grote Amerikaanse bedrijf is dat de boeken van het afgelopen kwartaal opent.

Fed

Beleggers wachten nog op de notulen van de meest recente beleidsvergadering van de Federal Reserve (Fed) die voor 20.00 uur (Nederlandse tijd) op de rol staan. Zoals gebruikelijk hopen zij daaruit meer duidelijkheid te krijgen over het moment waarop de rente in de VS wordt verhoogd.

De euro was 1,1047 dollar waard, tegen 1,1070 dollar bij het sluiten van de beurzen op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,8 procent tot 51,37 dollar, terwijl Brentolie 0,4 procent goedkoper werd op 56,65 dollar per vat.