De Amsterdamse effectenbeurs is woensdag met winst de handel uitgegaan. 

Ook elders in Europa sloten de belangrijkste graadmeters hoger. Nog altijd bepaalde de Griekse schuldenproblematiek het sentiment op de beursvloeren. Wel leken de zorgen over een eventuele Grexit voor even naar de achtergrond verdwenen.

De AEX-index sloot uiteindelijk 0,5 procent hoger op 459,04 punten en de MidKap wist met een winst van 0,1 procent te eindigen op 684,37 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs zagen de winsten oplopen tot 0,7 à 0,9 procent.

Griekenland presenteert donderdag voorstellen met "geloofwaardige" hervormingen om een duurzaam akkoord te bereiken, zo beloofde premier Alexis Tsipras in het Europees Parlement. Daarmee moet Griekenland zijn positie binnen de eurozone zien te behouden.

De banken in Griekenland blijven in elk geval nog de hele week gesloten en ook de pinlimiet van 60 euro per persoon per dag blijft van kracht.

ArcelorMittal

In de AEX-index was ArcelorMittal de sterkste stijger met een winst van 3,1 procent. Kabelmaatschappij Altice sloot de rij van de belangrijkste graadmeter op het Damrak met een verlies van bijna 4 procent.

Shell zag zijn beurswaarde met 0,9 procent stijgen. De Braziliaanse mededingingsautoriteit CADE gaf woensdag akkoord voor de voorgenomen overname van gasproducent BG door het energieconcern.

Uitzender Randstad sloot 0,6 procent lager. Het bedrijf werd door Rabobank van de favorietenlijst gehaald, terwijl de Britse bank HSBC het aandeel juist opnam in diens 'EU Super 10'-lijst. Rabobank verwacht dat de resultaten van Randstad over het tweede kwartaal "solide" zullen zijn, maar niet spectaculair.

Air France-KLM (plus 2,2 procent) was in de MidKap een van de sterkste stijgers. De luchtvaartcombinatie vervoerde in juni meer passagiers dan een jaar eerder, maar zag de omzet in die periode dalen. Ook werd gemeld dat de piloten van dochteronderneming Transavia akkoord zijn met het principeakkoord over een nieuwe cao. Naar verluidt geldt hetzelfde voor de vliegers van KLM, maar dat bericht werd woensdagmiddag niet bevestigd.

In Londen steeg Barclays 2 procent nadat de bank onverwacht het vertrek van bestuursvoorzitter Antony Jenkins had aangekondigd. Ook zal de bank dieper in de kosten gaan snijden.

De euro was 1,1070 dollar waard, tegen 1,0950 dollar bij het sluiten van de beurzen op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,8 procent tot 51,40 dollar, terwijl Brentolie 0,7 procent goedkoper werd op 56,51 dollar per vat.