De Aziatische aandelenbeurzen gingen woensdag fors onderuit door zorgen dat de crash van de Chinese beurzen leidt tot een verdere afkoeling van de Chinese economie. 

Ook de voortslepende Griekse crisis maakte beleggers nerveus.

De Nikkei-index in Tokio daalde tot de laagste stand sinds maart vorig jaar met een verlies van 3,1 procent tot 19.737,64 punten.

Bedrijven die een groot deel van hun omzet uit China halen behoorden tot de sterkste dalers. Sumitomo Metal Mining verloor 5,4 procent en handelsmaatschappij Itochu Corp leverde 9,2 procent in, het sterkste koersverlies sinds 2009.

Shanghai

De Chinese beurs verliest al dagen terrein en bevindt zich in het diepste dal sinds 1992. Maatregelen om de koersdalingen te stoppen en het vertrouwen onder beleggers te laten terugkeren, bleken vooralsnog weinig effectief. De graadmeter in Shanghai, waar de handel in bijna een derde van de aandelen werd stilgelegd, verloor 5,7 procent.

De Hang Seng in Hongkong sloot met een verlies van 5,8 procent. Alle acht sectoren binnen de index verloren, met de zwaarste klappen voor telecombedrijven. China Mobile, 's werelds grootste telecombedrijf als het gaat om de marktwaarde, leverde bijna 6 procent in.

De Kospi-index in Seoul moest 1,2 procent terug en de All Ordinaries in Sydney daalde 1,9 procent.