De Europese aandelenbeurzen kropen woensdag omhoog, nadat eerder op de dag de minnen en plussen elkaar in hoog tempo afwisselden. 

De grootste zorgen over een mogelijke Grexit lijken daarmee voor even naar de achtergrond verdwenen.

De AEX-index stond kort na de openingsbel op Wall Street 0,8 procent hoger op 460,45 punten en de MidKap koerste 0,7 procent in de plus op 688,10 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs zagen de winsten oplopen tot 0,7 à 1,1 procent.

Volgens marktkenners zal de nervositeit op de markten in aanloop naar de 'ultieme deadline' voor Griekenland op zondag aanhouden. Griekenland presenteert donderdag voorstellen met ''geloofwaardige'' hervormingen om een duurzaam akkoord te bereiken, zo beloofde premier Alexis Tsipras in het Europees Parlement.

De banken in Griekenland blijven in elk geval nog de hele week gesloten en ook de pinlimiet van 60 euro per persoon per dag blijft van kracht.

Alcoa

De Amerikaanse aluminiumfabrikant Alcoa opent woensdagavond traditiegetrouw het kwartaalcijferseizoen, door als eerste met de resultaten van het afgelopen kwartaal naar buiten te komen. Volgende week komt ook in Nederland het cijferseizoen op gang met de resultaten van chipmachinefabrikant ASML op woensdag.

De Braziliaanse mededingingsautoriteit CADE gaf woensdag akkoord voor de voorgenomen overname van gasproducent BG door energieconcern Shell. Het aandeel van de olie- en gasreus noteerde in de AEX 2 procent in de plus.

Randstad

Uitzender Randstad koerste 0,5 procent lager. Het bedrijf werd door Rabobank van de favorietenlijst gehaald, terwijl de Britse bank HSBC het aandeel juist opnam in diens 'EU Super 10'-lijst. Rabobank verwacht dat de resultaten van Randstad over het tweede kwartaal ''solide'' zullen zijn, maar niet spectaculair.

Air France-KLM (plus 2,5 procent) was in de MidKap een van de sterkste stijgers. De luchtvaartcombinatie vervoerde in juni meer passagiers dan een jaar eerder, maar zag de omzet in die periode dalen.

In Londen steeg Barclays bijna 3 procent nadat de bank onverwacht het vertrek van bestuursvoorzitter Antony Jenkins aankondigde. Topman John McFarlane, pas drie maanden in functie, liet bovendien doorschemeren dat de bank dieper in de kosten gaat snijden.

Euro

De euro was 1,1055 dollar waard, tegen 1,0950 dollar bij het sluiten van de beurzen op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 52,73 dollar, terwijl Brentolie 1,4 procent duurder werd op 57,65 dollar per vat.