Air France-KLM heeft de vraag afgelopen maand opnieuw zien aantrekken, maar door aanhoudende druk op de ticketprijzen leverde dat nog altijd duidelijk minder omzet op dan een jaar eerder. 

Dat maakte de luchtvaartgroep woensdag bekend.

Op vluchten naar verre bestemmingen nam de vraag met 1,9 procent toe. De grote toestellen die op die routes worden ingezet, zaten met een gemiddelde bezettingsgraad van 87,5 procent voller dan in juni vorig jaar.

Daar stond tegenover dat de vraag naar tickets voor vliegreizen binnen Europa met 2,8 procent daalde. Dat leidde juist tot meer open plekken aan boord dan een jaar eerder.

Transavia

Prijsvechter Transavia realiseerde een groei van 7,6 procent, hoofdzakelijk dankzij een stevige uitbreiding van het vluchtaanbod bij de Franse tak. Dat was voldoende om ook daar de bezettingsgraad te laten stijgen, tot 92,1 procent. Voor de gehele groep, inclusief Transavia, lag het passagiersvervoer 1,5 procent hoger.

Het absolute aantal passagiers bij de hoofdmerken binnen de groep daalde wel, met 0,9 procent tot 7,1 miljoen. Bij de berekening van de totale vervoerscijfers leggen lange vluchten echter meer gewicht in de schaal omdat ook de gevlogen afstand wordt meegewogen. Transavia vervoerde 1,1 miljoen passagiers, 7,6 miljoen meer dan in juni 2014.

Bij de vrachtdivisie daalde de vraag met 6,6 procent, terwijl de capaciteit met 5,2 procent was teruggeschaald. Air France-KLM is nog altijd bezig met een sterke inkrimping van de vrachtvloot. Het bedrijf presenteert later deze maand de financiële resultaten over de eerste helft van 2015, waarin het kampte met interne strubbelingen en groeiende concurrentie.