Handel in veel Chinese aandelen bevroren

De vrije val op de aandelenmarkten in China zette woensdag door. 

Maatregelen om de koersdalingen te stoppen en het vertrouwen onder beleggers te laten terugkeren, bleken vooralsnog weinig effectief. Een stroom aan Chinese bedrijven heeft inmiddels de handel in hun aandelen bevroren.

In totaal 1323 ondernemingen legden woendag de aandelenhandel stil. In Shanghai was dat het geval bij 353 bedrijven, of 32 procent van alle noteringen. Op de beurs in Shenzhen waren dat er 970, of 55 procent van het totaal aan genoteerde bedrijven.

De Shanghai Composite Index, waar ook buitenlandse beleggers actief zijn, stond tussentijds bijna 4 procent in het rood en ligt daarmee op koers om op het laagste peil sinds half maart te sluiten. Bij opening kelderde de index nog zo'n 8 procent. De beurs in Shenzhen verloor 3,3 procent.

Nieuwe maatregelen

De Chinese overheid heeft inmiddels nieuwe maatregelen, zoals het leveren van liquiditeit, aangekondigd om de markten te ondersteunen. Die volgen op eerder genomen stappen als verplichte aandeleninkopen door staatsgerunde fondsen, het verbieden van beursgangen en nieuwe aandelenuitgiftes en renteverlagingen.

Chinese aandelen zijn sinds medio juni gemiddeld bijna een derde minder waard geworden. Maandag leken de koersen even te stabiliseren, nadat de overheid al nieuwe maatregelen had aangekondigd om de aanhoudende koersdalingen te stoppen, maar dinsdag ging de markt opnieuw onderuit.

Een verklaring toen van premier Li Keqiang, waarin hij probeerde zorgen over de economie weg te nemen, zorgde volgens kenners juist voor meer onrust omdat hij niets zei over de situatie op de beurzen. ,,De autoriteiten hebben niet alleen gefaald in het stabiliseren van de situatie, ze hebben feitelijk het paniekniveau verhoogd'', aldus een vermogensbeheerder.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Portemonnee

Portemonnee
NU.nl zet de belangrijkste wijzigingen voor je portemonnee op een rij.

NUwerk

Tip de redactie