De Federal Reserve (Fed) doet er goed aan te wachten op duidelijke tekenen van stijgende lonen en prijzen en stevige economische groei, voordat wordt besloten de rente in de Verenigde Staten te verhogen. 

Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een dinsdag gepubliceerd rapport over de Amerikaanse economie.

Een te snelle renteverhoging kan volgens het IMF slecht uitpakken voor de Amerikaanse en de internationale economie.

De dollar sterkt dan waarschijnlijk verder aan, terwijl aandelenkoersen flink kunnen dalen. Daarmee kan een zwaardere rem op de economie worden gezet dan met de rentestap werd beoogd. Dat kan er weer toe leiden dat de rente snel weer omlaag moet, wat slecht zou zijn voor de geloofwaardigheid van de Fed.

Volgens het IMF kan de rente in de VS nog tot in de eerste helft van volgend jaar op het huidige lage peil van 0 tot 0,25 procent worden gehouden. Daarna zou de rente langzaam moeten worden verhoogd. In de financiële markten wordt er gerekend op een eerste renteverhoging in 2015.

Het IMF benadrukt dat economische cijfers leidend moeten zijn bij het rentebesluit. Als er de komende maanden duidelijke tekenen van een aantrekkende inflatie zijn, moet de rente eerder omhoog dan nu wordt aanbevolen.