De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag na twee negatieve handelsdagen met winst gesloten. 

Beleggers hielden met een schuin oog de beraadslagingen in Brussel over Griekenland in de gaten. De aanhoudende onzekerheid over de positie van Griekenland in de eurozone zorgde echter niet voor onrust op Wall Street, waar aanvankelijke verliezen in de laatste handelsuren werden goedgemaakt.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,5 procent in de plus op 17.776,91 punten. De brede S&P 500 steeg 0,6 procent naar 2081,34 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq sloot met 4997,46 punten 0,1 procent boven de slotstand van maandag.

De Dow Jones werd aangevoerd door Coca-Cola en Procter & Gamble, die 2 procent meer waard werden. Ook Boeing en Pfizer kenden met plussen van 1,5 procent een goede dag.

JPMorgan

Bankaandelen waren minder in trek. JPMorgan Chase stond in de onderste regionen van de Dow Jones met een min van 1 procent. Citigroup en Bank of America zakten 1 en 1,5 procent.

Chipmaker AMD ging 15 procent onderuit, na een omzetwaarschuwing. De sombere uitlatingen van het bedrijf hadden hun weerslag op branchegenoot Intel, die 0,5 procent minder waard werd.

Zorgen over de vraag uit China zetten dinsdag onder meer druk op de koperprijs. Grondstoffenconcern Freeport McMoRan leverde 3,3 procent aan beurswaarde in. Newmont Mining verloor ruim 6 procent.

Handelstekort

Beleggers kregen ook nog enkele cijfers over de Amerikaanse economie. Voor opening van de handel werd bekend dat het handelstekort van de Verenigde Staten in mei is gestegen naar 41,9 miljard dollar.

De Amerikaanse export daalde in mei met 0,8 procent, de import met 0,1 procent. Verder bleek dat het aantal openstaande vacatures in de VS in mei is gestegen tot het hoogste niveau ooit.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,8 procent naar 52,92 dollar. De euro werd dinsdagavond voor 1,1010 dollar verhandeld, tegen 1,0950 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.