Deutsche Post heeft in het verleden zijn dominante marktpositie als postbezorger in Duitsland misbruikt en daarmee concurrenten als PostNL benadeeld. 

Dat heeft het Bundeskartellamt dinsdag laten weten naar aanleiding van een mededingingsonderzoek.

Net als PostNL in Nederland is Deutsche Post verplicht tegen een vergoeding de eindbezorging op zich te nemen van sommige poststukken die door concurrenten worden aangeleverd. Maar daarvoor moesten andere postbedrijven meer betalen dan sommige grote klanten van Deutsche Post zelf.

Het werd rivalen zo onmogelijk gemaakt hun diensten tegen concurrerende prijzen aan te bieden aan dergelijke grootverbruikers.

Deutsche Post heeft zijn prijsbeleid inmiddels aangepast. De voormalige monopolist, die nog altijd 80 procent van de brievenmarkt in handen heeft, krijgt nog wel een waarschuwing.

Vergelijkbare zaak

In een vergelijkbare zaak die draaide om misbruik van marktmacht bij de bezorging van pakketten kreeg het bedrijf jaren geleden al een miljoenenboete opgelegd van de Europese Commissie.

Het onderzoek van het Bundeskartellamt liep sinds november 2012. Ruim een jaar eerder had het Bundesnetzagentur, dat toezicht houdt op met name post- en telecombedrijven, het bedrijf al gesommeerd een einde te maken aan ongeoorloofde kortingen voor grote zakelijke klanten. PostNL en zijn Duitse dochterbedrijf TNT Post Germany hadden daar op aangedrongen.