De Franse dienstverlener aan de olie- en gasindustrie Technip zet flink het mes in zijn personeelsbestand. Er komen in totaal zesduizend banen te vervallen bij het bedrijf. De vloot wordt ingekrompen van 36 naar 23 schepen.

Aanleiding voor de stevige ingreep is de nog altijd flink lagere prijs die voor ruwe olie worden betaald in vergelijking met vorig jaar.

Veel energiebedrijven hebben daardoor investeringen in de ontginning van nieuwe olie- en gasvoorraden op de lange baan geschoven, omdat ze bij het huidige prijsniveau te weinig rendement opleveren.

Offshoredienstverleners, waaronder ook Nederlandse ondernemingen als Fugro, Boskalis en SBM Offshore, hebben het daardoor eveneens moeilijk.

Bij Europees marktleider Technip is volgens topman Thierry Pilenko een ''majeure aanpassing'' van de capaciteit noodzakelijk. ''Wij gaan niet zitten wachten tot de prijzen weer omhoog gaan'', zei hij.

De maatregelen moeten de kosten bij het offshorebedrijf structureel met 830 miljoen euro verlagen. Technip neemt een eenmalige last van 650 miljoen euro om de kosten van de reorganisatie te dekken.