Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung Electronics heeft in het afgelopen kwartaal de operationele winst wederom zien dalen.

Dat bleek uit voorlopige cijfers die het concern dinsdag openbaarde. Het is voor de zevende kwartaal op rij dat Samsung kampt met een winstdaling.

Onder meer de verkopen van de nieuwe smartphone Galaxy S6 vielen tegen. Hoewel het apparaat bij de presentatie nog in de markt werd gezet als dé concurrent van de iPhone 6 van Apple, bleek dat in de praktijk toch anders.

Dat kwam mede doordat de Samsungfabrieken niet aan de vraag konden voldoen. Daardoor bleven de verkopen van het toestel achter. Ook marktkenners hadden op meer gerekend. ''Een misstap in marketing", luidde het oordeel van handelaren.

De operationele winst van Samsung viel in het tweede kwartaal 4 procent lager uit op 6,9 biljoen won (circa 5,5 miljard euro) op een omzet van 47,1 biljoen won.

Samsung gaf geen financiële details prijs over divisies, maar marktvorsers denken dat het aantal verscheepte Galaxy S6-toestellen op kwartaalbasis is gedaald van 85 miljoen naar 78 miljoen stuks.

Later deze maand worden de definitieve cijfers bekendgemaakt.