Amerikaanse beleggers reageerden maandag vrij laconiek op de laatste ontwikkelingen in de Griekse schuldencrisis.

De verliezen bleven beperkt en ook het nieuws dat de Europese Centrale Bank (ECB) de druk op Athene opvoert, bracht niet meer dan een kleine rimpeling teweeg.

De Dow-Jonesindex met daarin de dertig belangrijkste Amerikaanse beursfondsen eindigde 0,3 procent lager op 17.683,58 punten. De bredere S&P 500 daalde 0,4 procent tot 2068,76 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq zakte 0,3 procent tot 4991,94 punten.

Industrieconcern General Electric en chipfabrikant Intel stonden onderaan bij de hoofdfondsen met respectievelijk 1,8 en 1,7 procent verlies. Machinebouwer Caterpillar verloor 1,5 procent. Bovenaan de Dow stond supermarktreus Wal-Mart met een winst van 0,9 procent. Entertainmentconcern Walt Disney kreeg er 0,6 procent bij.

Terugval in China

Zorgen over Griekenland en over de recente economische terugval in China zetten stevig druk op de olieprijzen. Ook oliemaatschappijen zetten daardoor op de beurs een stap terug. Chevron en ExxonMobil, allebei hoofdfondsen, leverden respectievelijk 1,2 en 0,7 procent in.

Zorgverzekeraar Aetna maakte een koersval van 6,4 procent. Het bedrijf maakte voor het lange weekeinde - Wall Street was vrijdag gesloten - bekend dat het 37 miljard dollar (ruim 33 miljard euro) op tafel legt voor de overname van zijn kleinere branchegenoot Humana, die juist 0,8 procent in waarde steeg.

Verhoogd overnamebod

Farmaceut Mylan werd 0,9 procent meer waard. Persbureau Bloomberg meldde op gezag van ingewijden dat de Israëlische branchegenoot Teva mogelijk nog deze week met een verhoogd overnamebod komt, waarbij de totale prijs kan oplopen tot 43 miljard dollar (bijna 39 miljard dollar). Mylan wees een eerder bod resoluut van de hand.

De euro werd voor 1,1055 dollar verhandeld, tegen 1,1075 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 7,3 procent tot 52,79 dollar. Brentolie werd 5,9 procent goedkoper en kostte 56,78 dollar per vat.