De Duitse energiereus RWE, het moederbedrijf van het Nederlandse Essent, werkt aan een grote ombouwoperatie. 

Dat meldde de krant Handelsblatt na inzage van een interne mail. Het bedrijf heeft het al moeilijk sinds het besluit van de Duitse overheid, in 2011, om te stoppen met kernenergie.

Op 10 augustus wil de Nederlandse topman Peter Terium met zijn collega-bestuurders vergaderen over de toekomst van het concern.

Terium wil een eind maken aan de wirwar van bestuurslagen door dochterondernemingen zo veel mogelijk samen te voegen of te sluiten. Met name in Duitsland is de structuur momenteel ingewikkeld, waardoor managers geregeld klagen over te trage besluitvormingsprocessen.

Buiten beschouwing

Internationale activiteiten, waaronder Essent, en minderheidsbelangen zouden buiten beschouwing blijven bij de herijking van de strategie, maar wel wordt gekeken of en hoe die onderdelen worden geraakt.

Deskundigen verwijten RWE dat het concern te langzaam heeft gereageerd op het einde van het nucleaire tijdperk. Bovendien zou het concern te lang hebben vastgehouden aan kolengestookte energiecentrales, die steeds minder rendement opleveren door de sterke groei van wind- en zonne-energie.