China staakt voorlopig de notering van nieuwe bedrijven aan de aandelenbeurs, in een poging een einde te maken aan de enorme koersdalingen van de afgelopen weken. 

Dat meldden financiële media in China, op basis van een nog niet officieel bevestigd overheidsbesluit.

Uit meldingen bij de aandelenbeurzen in Shanghai en Shenzen bleek dit weekeinde dat bijna dertig bedrijven hun geplande beursgang hebben opgeschort.

Dit zou zijn gebeurd op last van de overheid, die zo wil voorkomen dat nieuwe noteringen geld weghalen uit beleggingen in bedrijven waarvan de aandelen nu al op de beurs worden verhandeld.

In de afgelopen drie weken heeft de beurs in Shanghai al bijna 30 procent ingeleverd. Die daling trad op nadat Chinese aandelen het afgelopen jaar in waarde waren verdubbeld.

Investeringsfonds

Eerder in het weekend kondigden 21 Chinese effectenmakelaars al aan een investeringsfonds op te zetten ter waarde van 15 procent van hun vermogen, met een minimale waarde van 120 miljard Chinese yuan, zo'n 17,4 miljard euro.

Door via het fonds aandelen te kopen, willen de beurshandelaren de vrije val een halt toeroepen. Ook beloven zij niet hun belang in beursgenoteerde bedrijven te verminderen zolang de beurs in Sjanghai onder de 4.500 punten blijft.

Hun toezegging kwam nadat maatregelen van de officiële beleidsmakers, zoals een renteverlaging en versoepeling van de regels voor kredietverlening, afgelopen week onvoldoende bleken om de uitverkoop van aandelen te stoppen.