Kredietbeoordelaar Moody's ziet steeds minder kansen voor schuldeisers om nog geld terug te krijgen van leningen aan Griekenland. 

Het referendum dat zondag wordt gehouden is daarbij zelfs een acuut risico voor schuldeisers, stelde het ratingbureau woensdag.

Volgens Moody's is de kans dat Griekenland op middellange termijn nog op financiële steun kan rekenen klein, ongeacht de uitkomst van het referendum van zondag. Zonder steun zal het land volgens de kredietbeoordelaar niet meer aan zijn financiële verplichtingen kunnen voldoen.

Referendum

Dat risico is echter acuut geworden door het referendum, stelt Moody's verder. Bij een stem tegen de voorwaarden voor de noodsteun van de eurolanden en het IMF is een oplossing voor de Griekse crisis voorlopig helemaal uit zicht.

Moody's verlaagde vanwege de toegenomen risico's voor schuldeisers zijn oordeel voor de kredietwaardigheid van Griekenland woensdag met één stap naar Caa3. Dat is al een van de laagste categorieën die het ratingbureau hanteert. Moody's waarschuwde echter dat de kans op een verdere verlaging van de kredietwaardigheid zeker aanwezig is. Die stap hangt af van de uitslag van de volksraadpleging zondag.

Eerder deze week verlaagden Fitch en Standard & Poor's (S&P) al hun oordeel over de Griekse kredietwaardigheid.