De Amerikaanse aandelenmarkten bleven dinsdag dicht bij de slotstanden van een dag eerder toen de escalatie van Griekse schuldencrisis ook op Wall Street tot een fikse uitverkoop leidde. 

Beleggers hielden hoop dat er uiteindelijk toch een oplossing komt voor de financiële problemen van Griekenland.

De leidende Dow-Jonesindex eindigde 0,1 procent hoger op 17.619,51 punten. De bredere S&P 500 klom 0,3 procent tot 2063,11 punten. Maandag daalde de S&P nog het sterkst sinds april 2014 en verdampte de gehele winst van 2015. De technologiebeurs Nasdaq noteerde een plus van 0,6 procent op 4986,87 punten.

De Eurogroep ging dinsdag niet in op een Grieks verzoek om een nieuw hulppakket vanuit het permanente noodfonds voor zwakke eurolanden. Maar voor woensdag staat weer telefonisch overleg gepland over nieuwe voorstellen waar Athene mee zegt te zullen komen. Wel lijkt zeker dat de Grieken een aflossing aan het IMF gaan missen.

De Amerikaanse president Barack Obama zei dinsdag dat de Griekse crisis geen hele grote schok teweeg zal brengen in de Amerikaanse financiële wereld. Wel wees hij op de pijnlijke gevolgen voor de Griekse bevolking en op de rem die een slechte afloop zou kunnen zetten op de economische groei in Europa.

Beleggers die nog in een goede afloop geloven, zetten hun geld met name op Walt Disney. Het entertainmentconcern won 1 procent en was daarmee de sterkste stijger in de Dow. De bank JPMorgan Chase volgde met een plus van 0,8 procent. Apple, dat begonnen is met zijn nieuwe muziekdienst, kreeg er 0,7 procent bij.

Onderaan bij de hoofdfondsen stond Wal-Mart. Het supermarktconcern werd 0,7 procent minder waard. Caterpillar, een fabrikant van zware machines voor onder meer de landbouw en industrie, leverde 0,6 procent in, net als medicijnenproducent Merck.

De euro was 1,1145 dollar waard, tegen 1,1160 dollar bij het slot van de Europese aandelenmarkten eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,7 procent tot 59,33 dollar. Brentolie werd 2,4 procent duurder en werd verhandeld voor 63,49 dollar per vat.