De Suzuki Motor Group krijgt na 37 jaar een nieuwe president. Osamu Suzuki wordt opgevolgd door zijn zoon Toshihiro Suzuki.

Dat maakt het bedrijf dinsdag bekend.

Het aftreden van de oudere Suzuki wordt gezien als een belangrijke stap voor de motor- en autofabrikant. De 85-jarige Japanner bekleedde zijn functie sinds 1978 en was daarmee wereldwijd de langstzittende president van een autobedrijf.

Hij zal er onder andere voor moeten zorgen dat Suzuki zijn dominante positie op de Indiase markt behoudt. Daar krijgt de fabrikant steeds meer concurrentie van Honda en Nissan, die klanten trekken met laaggeprijsde modellen.

Senior blijft het bedrijf wel leiden in een conflict met Volkswagen, de grootste aandeelhouder van de Suzuki Motor Group. In 2009 sloten de twee merken een deal om samen kleine, zuinige auto's te maken. Beide partijen beschuldigen elkaar van contractbreuk en zijn in afwachting van de uitspraak van een onafhankelijke partij.

Tijdens een persconferentie gaf de oude Suzuki aan dat hij liever had gewacht tot de zaak was afgewikkeld. ''De zaak duurt echter zo lang, dat ik niet langer wilde wachten met het brengen van dit nieuws", aldus de afgetreden president.