De Europese aandelenbeurzen verloren dinsdag verder terrein na de stevige koersverliezen een dag eerder, toen de escalatie van de Griekse schuldencrisis voor veel onrust zorgde. 

Het blijft de vraag of de Grieken en hun schuldeisers er in slagen alsnog een uitweg uit de impasse te vinden.

In Amsterdam sloot de AEX-hoofdindex 1 procent lager op 472,58 punten. De MidKap eindigde 0,5 procent in de min op 707,94 punten. De toonaangevende graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs gingen met verliezen tussen de 1,3 en 1,6 procent de handel uit.

Griekenland en zijn schuldeisers praten nog altijd over een mogelijke oplossing voordat om middernacht het huidige steunprogramma afloopt. Het kantoor van premier Alexis Tsipras liet weten dat Athene behalve een schuldsanering nu ook een nieuw steunpakket wil van het noodfonds ESM.

Verlenging

Griekenland wil daarnaast een verlenging van het huidige steunprogramma om een technisch bankroet af te wenden. De eurogroep buigt zich over het voorstel, maar de kans op succes lijkt klein zolang de Grieken vasthouden aan het referendum over door de geldschieters geëiste hervormingen.

In de AEX was ING de sterkste stijger met een plus van 1,2 procent. Verzekeraar NN Group (Nationale-Nederlanden) kreeg er 0,9 procent bij. De financiële fondsen waren maandag juist het kind van de rekening, wegens de onzekerheid die de situatie rond Griekenland met zich meebrengt voor banken.

TomTom

In de MidKap was TomTom in trek met een plus van 3,5 procent. Duitse media berichtten dat een aantal grote autofabrikanten interesse heeft in de navigatiediensten van het bedrijf. Een andere betrekkelijke hoogvlieger bij de middelgrote fondsen was bouwbedrijf BAM met een koerswinst van 2,1 procent.

De euro was 1,1160 dollar waard, tegen 1,1178 dollar bij het scheiden van de markt op de Europese beurzen op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1 procent tot 58,92 dollar. Brentolie werd 1,7 procent duurder en werd verhandeld voor 63,07 dollar per vat.