Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft de kredietwaardigheid van Griekenland opnieuw verlaagd. Dat maakte S&P maandag bekend.

De rating ging van CCC naar CCC-, met een negatief vooruitzicht. Eerder deze maand schroefde S&P de kredietwaardigheid ook al met één stap terug.

Volgens S&P is het onvermijdelijk dat Griekenland binnen zes maanden in gebreke zal blijven met het nakomen van zijn commerciële financiële verplichtingen, tenzij er onverwacht gunstige veranderingen in de situatie optreden. Het bureau is van mening dat er een kans van 50 procent is dat Griekenland uit de eurozone gaat.

Maandag werd bekend dat Griekenland een aflossing van in totaal bijna 1,6 miljard euro aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) die voor dinsdag stond, niet zal nakomen. Ook zal een referendum worden gehouden over een deal met de schuldeisers. S&P stelt dat Athene daarmee voorkeur geeft aan binnenlandse politiek boven financiële en economische stabiliteit.

Tekort

Mocht Griekenland de euro verlaten, dan zal er een serieus tekort aan buitenlandse valuta's optreden voor de private en publieke sectoren in het land, met als gevolg dat belangrijke importen zoals brandstof mogelijk aan banden moeten worden gelegd, aldus S&P.

Het bureau kan de rating binnen zes maanden verlagen naar wanbetaler als Griekenland niet aan zijn financiële verplichtingen voldoet. Als er een nieuwe deal kan worden gesloten over steun aan Griekenland, dan kan S&P de outlook aanpassen tot stabiel.