Beleggers doken maandagochtend op Duitse staatsobligaties, die onder onzekere marktomstandigheden als een veilige haven worden gezien.

De rente op 10-jarige staatsleningen daalde van 0,9 naar 0,7 procent. De rente op Nederlandse 10-jaarsleningen daalde eveneens fors, tot iets meer dan 1 procent.

De rente op Italiaanse en Spaanse obligaties daarentegen ging omhoog, al was die stijging aan het begin van de middag al wat afgevlakt. 

De vergoeding op Griekse 10-jarige staatsobligaties, al jaren vooral voer voor speculanten, vloog maar liefst 3,5 procentpunt omhoog en kwam daarmee in de buurt van de 14 procent.

Het rendement op obligaties beweegt tegengesteld aan de waarde ervan. Een dalende rente wijst op een stijgende waarde en een toenemende vraag naar de betreffende leningen.

Edelmetalen

De aanvankelijke stijging van de prijzen van edelmetalen was aan het begin van de middag grotendeels verdwenen. Goud kostte 1177 dollar per troy ounce (31,1 gram), een stijging van 0,2 procent. Eerder op de dag werd het edelmetaal nog verhandeld voor 1188 dollar per troy ounce.

De euro was vlak voor opening van de aandelenmarkten 1,1121 dollar waard. Dat is iets meer dan zondagavond, maar nog wel lager dan bij het slot van de Europese beurshandel vrijdag, toen de eenheidsmunt voor 1,1180 dollar werd verhandeld.