Er is ondanks alles nog ruimte om te manoeuvreren en te onderhandelen met Griekenland. Dit zei de Europese Commissaris Economie en Financiën, Pierre Moscovici, maandag voor de Franse radio. 

Moscovici zei dat de Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker maandagmiddag nieuwe voorstellen aan Athene doet. Moscovici hoopt dat dan iedereen zijn best doet om een compromis te vinden.

De Franse eurocommissaris wilde niet zeggen of hij daar optimistisch over is, maar beklemtoonde welwillend te zijn. ''Ik wens dat Griekenland in de eurozone blijft, maar niet tegen elke prijs.''

Beurzen

De Europese beurzen worden maandag fors geraakt door de escalatie van de Griekse crisis, denkt marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland. Eltink voorspelt dat de AEX minstens twintig punten onder de slotstand van vrijdag opent. Dat komt neer op een verlies van 4 procent. Vrijdag gingen beleggers op de Europese beurzen nog positief gestemd het weekeinde in. 

Officieel is Griekenland nog lid van de eurozone en verstrijkt de deadline voor de eerstvolgende aflossing dinsdag om middernacht. Beleggers op de beurzen in Azië leken al uit te gaan van de financiële ondergang van het land.

Japan

De Nikkei-index in Tokio sloot met een verlies van 2,9 procent tot 20.109,95 punten en de meeste overige beurzen in de regio verloren meer dan 2 procent. De hoofdindex in Shanghai verloor 5 procent. 

Vooral aandelen van bedrijven die een groot deel van hun omzet in Europa boeken gingen onderuit. Verder stonden koersen van banken en verzekeraars onder druk.

Volgens Eltink van IG Nederland zal Griekenland, waar de beurs maandag overigens gesloten blijft, de hele week de beurshandel domineren. ''Er staat wel een aantal belangrijke macrocijfers op de rol, onder meer over de banengroei, maar zelfs als die positief uitpakken zal Griekenland dat overschaduwen''.

Rente

De rente op Duitse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar, daalde maandagochtend. Duitse bondsleningen worden als veilige haven beschouwd. 

De rentes op Italiaans en Spaans staatspapier liepen juist op. Dat patroon was ook zichtbaar tijdens het begin van de eurocrisis in 2010. 

.