De Griekse banken blijven tot en met volgende week maandag 6 juli dicht.

Geldopnames bij pinautomaten in Griekenland worden voorlopig beperkt tot een maximum van 60 euro per dag en internationale betalingen via Griekse banken en overboekingen naar het buitenland worden voorlopig verboden.

Dat heeft de Griekse regering maandagnacht bekendgemaakt. Ook de aandelenbeurs in Athene blijft tot 6 juli dicht. Daarmee gaat de Griekse financiële sector op slot tot na het referendum over de internationale noodsteun aan Griekenland, dat op zondag 5 juli wordt gehouden.

Zondagavond maakte de topman van Piraeus Bank al bekend dat de banken in ieder geval maandag de deuren gesloten zouden houden.

De pinlimiet van 60 euro geldt volgens de regering alleen voor Griekse rekeninghouders. Voor gebruikers van buitenlandse bankpassen en creditcards blijven de limieten gelden die hun banken hanteren.

Video: Griekse banken blijven zeker een week dicht

Onzekerheid

Griekse banken dreigen ten onder te gaan aan de grote onzekerheid over de economische toekomst van Griekenland.

Afgelopen maanden haalden Grieken al tientallen miljarden euro's van hun rekeningen. Zondag vormden zich weer lange rijen bij de pinautomaten in Griekenland. 

Dit weekeinde nam de uitstroom verder toe door de mislukte onderhandelingen tussen Griekenland en de andere eurolanden over verdere noodsteun voor het land.

Verlenging

Tsipras riep de Grieken op kalm te blijven en verzekerde dat spaartegoeden veilig zijn. De premier gaf verder aan dat hij de eurolanden nogmaals om een verlenging van het steunprogramma heeft gevraagd, maar dat hij op dat verzoek geen antwoord heeft ontvangen.

Pogingen om het Griekse referendum over de noodsteun van volgende week zondag te dwarsbomen noemde hij ''een belediging'' en een schande voor de democratische tradities in Europa.

Noodsteun

Het besluit om de banken in ieder geval maandag gesloten te houden volgt op de aankondiging van de Europese Centrale Bank (ECB) dat de noodsteun die aan de Griekse banken kan worden verleend niet verder wordt uitgebreid.

Noodzakelijk

Die steun is noodzakelijk om de enorme uitstroom bij de banken te compenseren. Door de grote bedragen die worden weggesluisd, hebben de banken die buffer echter al zo goed als volledig opgesoupeerd,

Minister van Financiën Yanis Varoufakis zei na de bijeenkomst dat verdere mededelingen over de banken worden gedaan na een crisisbijeenkomst van het Griekse kabinet. Die zou rond 19.00 uur (Nederlandse tijd) beginnen.