De financiële markten lijken een turbulente week tegemoet te gaan, nu de chaos rond Griekenland compleet is. 

Het land stevent af op een bankroet en lijkt drastische maatregelen nodig te hebben om zijn banken overeind te kunnen houden. Hoe de toekomst van Griekenland binnen de eurozone eruitziet is daarmee volledig onduidelijk geworden.

Vorige week liepen de beurskoersen nog stevig op in de veronderstelling dat de Grieken uiteindelijk een akkoord zouden sluiten met de andere eurolanden over verdere noodsteun.

Die hoop vervloog dit weekeinde, nadat de Griekse premier Alexis Tsipras de onderhandelingen had getorpedeerd met de aankondiging van een referendum over de noodhulp, op 5 juli.

De eurolanden besloten vervolgens niet akkoord te gaan met een verlenging van het huidige programma, dat daardoor dinsdag 30 juni verloopt.

Banken

Griekenland kan dinsdag vrijwel zeker niet aan zijn verplichtingen ten opzichte van het IMF voldoen, waardoor ook de verzwakte Griekse banken verder in de problemen komen.

Zondagmiddag besloot de ECB de mogelijkheden voor noodsteun aan Griekse banken niet verder te verruimen, waarna de Grieken geen andere keus overbleef dan de banken maandag gesloten te houden.

Nerveuze opening

De escalatie van het Griekse drama zorgt maandag naar verwachting voor een zeer nerveuze opening van de financiële markten.

Daarbij zal naast de beurskoersen ook scherp worden gelet op de rentes op vooral Zuid-Europese staatsleningen. Die zijn afgelopen jaar dankzij de steunoperaties van de ECB fors gedaald, maar de vraag is of de onrust rond Griekenland opnieuw overslaat naar andere landen in de periferie van de eurozone.

VS en Europa

Naast het Griekse geweld krijgen beleggers deze week nog belangrijke economische cijfers uit de Verenigde Staten en Europa. Daarbij wordt traditiegetrouw vooral uitgekeken naar het maandelijkse rapport over de werkgelegenheid in de VS, dat donderdag verschijnt. De publicatie is een dag eerder dan normaal, omdat de beurzen op Wall Street vrijdag gesloten zijn.

In Europa gaat de aandacht vooral uit naar de eerste schattingen voor de inflatie in de eurozone (dinsdag) en Duitsland (maandag). Verder geven nieuwe ramingen van onderzoeksbureau Markit een beeld van de economische activiteit in de eurolanden in juni.