De Europese aandelenmarkten zijn vrijdag overwegend licht hoger gesloten. Beleggers hopen dat het weekeinde een oplossing zal brengen voor de Griekse schuldencrisis. 

Zaterdag doet de eurogroep een ultieme poging om tot een akkoord te komen voordat dinsdag het huidige steunprogramma eindigt.

In Amsterdam sloot de AEX-hoofdindex met een winst van 0,4 procent op 494,47 punten, en steeg de MidKap 0,1 procent tot 731,68 punten. De toonaangevende graadmeters in Frankfurt en Parijs eindigden 0,2 en 0,4 procent hoger, de FTSE in Londen moest daarentegen 0,8 procent prijsgeven.

Nieuw voorstel

De eurozone, de ECB en het IMF hebben Griekenland een nieuw voorstel gedaan voor de aanpak van de financiële situatie in het Zuid-Europese land. Zij blijven tot eind november noodkrediet verstrekken, mits Athene instemt met maatregelen om de overheidsuitgaven te verlagen en de economie te verbeteren.

Bij de hoofdfondsen in Amsterdam was Ahold de sterkste stijger met een plus van 1,8 procent. Het supermarktconcern staat al de hele week in de belangstelling door de aangekondigde fusie met het Belgische Delhaize. Oliemaatschappij Shell stond onderaan de AEX met een verlies van 1 procent.

Altice

Het Franse kabelbedrijf Altice, eveneens een hoofdfonds in Amsterdam, won 1,1 procent. Het bedrijf, dat de laatste tijd stevig op het overnamepad is, maakte vrijdag bekend dat het zijn hoofdkantoor verplaatst naar Nederland en zijn eigendomsstructuur aanpast om te kunnen blijven groeien met behulp van acquisities.

Bij de kleinere fondsen leverde automatiseerder Ordina 5,2 procent in. Het bedrijf waarschuwde dat de omzet in Nederland onder druk staat, mede door aanhoudende negatieve publiciteit rond ICT-projecten voor de overheid. De kosten moeten daarom structureel met 6 miljoen euro omlaag.

K+S

In Frankfurt won K+S bijna 30 procent aan beurswaarde. Het Duitse meststoffen- en zoutwinningsbedrijf bevestigde een overnamebod te hebben ontvangen van de Canadese branchegenoot Potash Corporation of Saskatchewan.

De euro was 1,1180 waard, tegen 1,1198 aan het einde van de beurshandel in Europa op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,7 procent naar 58,98 dollar. Die van een vat Brentolie zakte 0,9 procent tot 62,62 dollar.