Vakbonden vinden dat de werknemers van ING de komende jaren een bonus moeten krijgen.

Dat schrijft Het Financieele Dagblad (FD) donderdag.

Volgens de bonden laat ING met een dergelijke bonus zien dat er niet alleen aandacht is voor de belangen van aandeelhouders en het topbestuur.

De bank zelf zou niets voelen voor een variabele beloning voor werknemers. De bank wil niet verder gaan dan een eenmalig extraatje van 1.000 euro.

Bij de eerder deze week afgebroken onderhandelingen over een nieuwe cao is zo'n bonus besproken. De hoogte van de beloning zou op basis van de behaalde winst en de klanttevredenheid bepaald moeten worden, aldus de bonden.

"Ons voorstel heeft zeker te maken met de recente loonsverhoging van bestuursvoorzitter Ralph Hamers. Daar is veel kritiek op gekomen", zegt Emanuel Geurts van vakbond De Unie tegen de krant.

Loonsverhoging

Eerder dit jaar kreeg de top van ING een loonsverhoging. Hamers kreeg een verhoging van 28 procent, waarmee zijn loon steeg naar ruim 1,6 miljoen euro. Als de bank goed presteert, volgt er nog een maximale beloning van 20 procent. De salarissen van de ING-top zijn sinds 2009 niet aangepast.

Onder meer door onenigheid over deze werknemersbonus zijn de onderhandelingen stukgelopen. Ook over loonsverhogingen worden de beide partijen het nog niet eens.

De Unie wil een structurele verhoging van 2 procent. ING wil het houden op een eenmalige verhoging van 1 procent dit en volgend jaar en een structurele verhoging van 1 procent in 2017.