De aandelenbeurzen in New York doken donderdag tegen het einde van de handel in het rood. 

Forse koerswinsten in de medische sector boden onvoldoende tegenwicht aan verliezen bij energie- en industriebedrijven. De uitslagen van de indices waren de hele dag gering vanwege de Griekse impasse.

Drie kwartier voor het slot stond de Dow-Jonesindex 0,2 procent lager op 17.924 punten. De S&P 500 daalde 0,1 procent tot 2105 punten en de Nasdaq moest 0,1 procent terug tot 5118 punten.

De S&P 500 heeft al bijna negen weken op rij uitslagen van minder dan 1 procent laten zien. Blijft de beweging ook vrijdag beperkt, dan is het de langste reeks sinds augustus 1993.

Onzekerheid

"De dagelijkse handel wordt gedicteerd door positief dan wel negatief nieuws rond Griekenland", zei een handelaar in New York. "Ik geloof niet dat iemand weet wat de financiële schade is als het land bankroet gaat. Het is de onzekerheid over de gevolgen die de markten in de greep heeft."

Het Amerikaanse Hooggerechtshof blokkeerde een poging van de conservatieven om een eind te maken aan een subsidieregeling die een essentieel onderdeel vormt van 'Obamacare'.

Het hof oordeelde met een zes tegen drie meerderheid dat mensen, ongeacht in welke staat ze wonen, recht hebben op een bijdrage van de federale overheid om hun ziektekostenverzekering te kunnen betalen. Als de klagers gelijk gekregen hadden, hadden miljoenen mensen kunnen fluiten naar hun toelage.

Zorgverzekeraars

Na de bekendmaking van het oordeel van het Hof schoten de aandelenkoersen van onder meer Tenet Healthcare (12,3 procent), HCA (8,5 procent) en Universal Health Services (7,6 procent) omhoog. Zorgverzekeraars als UnitedHealth Group (2,7 procent) en Aetna (3,5 procent) profiteerden minder sterk, deels omdat het aandeel gesubsidieerde klanten gering is op het totaal aantal verzekerden.

Aanbieder van internettelevisie Netflix stond voor de tweede dag op rij onder druk. Het aandeel daalde 2,3 procent na een adviesverlaging van Citigroup. Woensdag moest het bedrijf al een verlies van 3,7 procent slikken nadat de machtige miljardair en activistische aandeelhouder Carl Icahn meldde zijn belang in het bedrijf te hebben verkocht.