Ingenieursbureau Royal HaskoningDHV gaat samen met zijn Franse branchegenoot Setec een kanaal aanleggen dat de Seine boven Parijs verbindt met de Schelde in België.

Dat maakte de onderneming donderdag bekend. Het is het grootste waterbouwproject van Frankrijk. De ingenieursbedrijven krijgen voor hun bijdrage minstens 80 miljoen euro.

Het kanaal wordt 107 kilometer lang, 54 meter breed en 4,5 meter diep. Er komen drie aquaducten en zes sluizen, die een hoogteverschil van in totaal 85 meter moeten overbruggen.

De grootste sluis heeft een verval van 26 meter en behoort daarmee tot de grootste van Europa. Royal HaskoningDHV en Setec leveren het ontwerp en leiden vervolgens ook de daadwerkelijke aanleg van de waterweg in goede banen.

Aquaduct 

Een van de technische hoogstandjes in het project is een 1,3 kilometer lang aquaduct waarmee de rivier de Somme over het nieuwe kanaal heen zal worden geleid.

Daarbij levert het Oostenrijkse bedrijf Via Donau het consortium gespecialiseerd advies over het onderhoud en het beheer van de rivierinfrastructuur.

De werkzaamheden beginnen nog deze maand, de oplevering is voorzien in 2025. Het nieuwe kanaal verhelpt volgens de betrokken partijen een belangrijk knelpunt van het Europese binnenvaartnetwerk en biedt nieuwe mogelijkheden voor vervoer over water en toerisme. Er hoeft minder vracht over de weg te worden vervoerd waardoor files afnemen en de industrie krijgt makkelijker toegang tot zeehavens.