Jenever- en likeurproducent Lucas Bols heeft in het gebroken boekjaar 2014/2015 een nettowinst behaald van 3,8 miljoen euro, tegen een winst van 0,2 miljoen euro een jaar eerder. 

Dat maakte Bols woensdag bekend.

In het winstcijfer zijn de kosten voor de beursgang begin dit jaar niet meegenomen. Als die effecten wel worden meegenomen, was sprake van een onveranderde nettowinst.

Bols had eerder al gemeld dat de omzet in het afgelopen boekjaar, dat eind maart afliep, licht is gedaald naar 77,7 miljoen euro, onder meer als gevolg van negatieve wisselkoerseffecten door de zwakkere Japanse yen en Russische roebel.

Topman Huub van Doorne sprak in een toelichting over een enerverend jaar, met veel hoogtepunten waaronder het 440-jarig jubileum en de beursgang.

Azië

Volgens Bols presteerde het bedrijf goed in Azië en verbeterden de marktomstandigheden in Europa en de opkomende markten. In de Verenigde Staten was er over het hele jaar een lichte omzetdaling, maar ging het in de tweede helft van het jaar beter dan in de eerste helft. De situatie in Rusland is volgens Bols instabiel door de economische crisis, maar is wel een voorzichtig opwaartse trend te zien.

Bols gaf aan dat sommige markten nog uitdagend zullen blijven, maar dat het bedrijf over het algemeen positief is gestemd over de verwachtingen voor de toekomst. In de eerste maanden van het lopende boekjaar was de omzet in lijn met het jaar ervoor, aldus het concern.