De waarde van de euro ten opzichte van de dollar is dinsdag stevig gedaald. 

Na het enthousiasme over een mogelijke deal tussen de eurolanden en Griekenland, die maandag voor een stijging zorgde, lijken beleggers zich weer te richten op het uiteenlopende monetaire beleid in de eurozone en de Verenigde Staten.

De euro was dinsdagmiddag 1,1195 dollar waard, tegen 1,1388 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. Daarmee viel de Europese munt terug naar het niveau van medio vorige week.

De euro verliest al ruim een jaar aan waarde ten opzichte van de dollar. Die ontwikkeling hangt onder meer samen met het vooruitzicht dat de rente in de Verenigde Staten in de komende maanden waarschijnlijk wordt verhoogd, terwijl de Europese Centrale Bank (ECB) juist zijn stimuleringsbeleid verder doorzet. Dit maakt de dollar aantrekkelijker voor beleggers dan de euro.

ECB

Het ECB-beleid zorgde afgelopen maanden ook voor stevige dalingen op de rentes van Europese staatsleningen. Mede dankzij het optimisme over een mogelijke Griekse deal zette die daling dinsdag vooral bij Zuid-Europese leningen door.

Zo zakte het rendement op Italiaanse en Spaanse leningen voor tien jaar naar iets meer dan 2 procent. Daarmee daalde de rente naar het laagste peil sinds het begin van de maand, nadat de onrust rond Griekenland de afgelopen weken voor een stijging tot het niveau van eind 2014 had geleid.