De Europese effectenbeurzen zijn dinsdag in de plus geëindigd nadat ook maandag al stevige winsten werden geboekt.

Beleggers zijn nog steeds hoopvol gestemd over een spoedig akkoord tussen Griekenland en zijn schuldeisers. Ook werd bekend dat de fusiegesprekken tussen supermarktconcerns Delhaize en Ahold zich in de afrondende fase bevinden.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 1 procent hoger op 494,45 punten. De MidKap klom 1,5 procent tot 737,84 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen tot 1,2 procent, terwijl de stemming in Londen (plus 0,1 procent) minder uitbundig was. De hoofdindex in Athene, die maandag al 9 procent won, kreeg er 6,1 procent bij.

Het aandeel Ahold klom in de AEX 1,8 procent. Het bedrijf maakte bekend dat de fusiegesprekken met de Belgische branchegenoot Delhaize zich in de afrondende fase bevinden. Ahold-topman Dick Boer zou daarbij de leiding over het bedrijf krijgen. Delhaize klom in Brussel 8,4 procent. Een uur voor de slotbel werd de handel in het aandeel opgeschort.

Banken

De Griekse banken gingen omhoog nadat de Europese Centrale Bank (ECB) het plafond voor de noodsteun voor de instellingen verder verhoogde. Zo noteerde Alpha Bank 19,6 procent hoger. De koersen van National Bank of Greece (plus 13,2 procent) en Piraeus Bank (plus 7,6 procent) stonden ook in het groen.

Sterkste stijger in de AEX was tankopslagbedrijf Vopak met een winst van 3,6 procent. Kunstmestbedrijf OCI en digitaal beveiligingsspecialist Gemalto waren de enige dalers met verliezen tot 0,4 procent. In de MidKap won Arcadis 1,7 procent. Het advies- en ingenieursbureau heeft een opdracht van bijna 20 miljoen euro gekregen voor de nieuwe metrolijn in Doha in Qatar.

HAL

Op de lokale markt klom HAL 0,2 procent. Pontmeyer, dat voor circa 75 procent in handen is van de investeringsmaatschappij, neemt Deli Building Supplies (DBS) over. DBS is, evenals Pontmeyer, een leverancier van hout en bouwmaterialen in Nederland.

De euro was 1,1188 dollar waard, tegen 1,1388 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1 procent tot 60,98 dollar. Brentolie kostte 1,5 procent meer op 64,28 dollar per vat.

Bekijk de actuele AEX-koersen | Bekijk de actuele Midkap-koersen