De Europese aandelenbeurzen zijn maandag met stevige koerswinsten gesloten.

Beleggers volgden de ontwikkelingen rond de Europese top in Brussel nauwlettend en zijn optimistisch dat spoedig een Griekse schuldendeal bereikt kan worden.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 3 procent hoger op 489,72 punten. Alle fondsen van de Amsterdamse hoofdindex stonden in het groen.

De Midkap klom 2,2 procent tot 726,70 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen gingen tot 3,8 procent vooruit.

De beurs in Athene dikte 9 procent aan. Met name de Griekse banken waren in trek. Alpha Bank, Piraeus Bank en National Bank of Greece gingen tot bijna 24 procent omhoog.

Eurotop

De ministers van Financiën van de eurozone kwamen maandag om 12.30 uur bijeen en om 19.00 uur volgt een ingelaste top van staatshoofden en regeringsleiders over de Griekse schuldencrisis.

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zegt dat de voorstellen van Griekenland een solide basis vormen voor een mogelijke overeenkomst en dat deze later in de week bereikt kan worden.

Altice

Altice was de uitblinker in de AEX met een plus van 12,6 procent. Het Franse kabelconcern heeft via zijn dochterbedrijf Numericable-SFR (plus 14,1 procent) een bod gedaan op zijn Franse concurrent Bouygues Telecom, wiens moederbedrijf Bouygues in Parijs meer dan 13 procent won.

Andere Franse telecombedrijven als Orange en Iliad profiteerden ook van het overnamenieuws in de sector en dikten tot 11,4 procent aan. In Amsterdam won KPN meer dan 5 procent en Deutsche Telekom steeg in Frankfurt 5,4 procent.

De euro was 1,1388 dollar waard, tegen 1,1335 dollar bij sluiting van de beurzen in Europa op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,6 procent naar 59,28 dollar. Brentolie werd 0,7 procent goedkoper en kostte 62,65 dollar per vat.

Bekijk de actuele AEX-koersen | Bekijk de actuele Midkap-koersen